Fumio Toyoda Shihan 

Fumio Toyoda Shihan, is geboren te Japan op 8 november 1947.
Op de leeftijd van 10 jaar begon hij met aikido onder K. Tohei Sensei. Hij beoefende daarnaast ook nog een tijdje het judo. Op 17-jarige leeftijd behaalde hij zijn zwarte gordel aikido uitgereikt door M. Saito Sensei.
Op 18-jarige leeftijd trok hij naar de universiteit van Tokyo om rechten te studeren. Hij zette zijn training verder in de Hombu dojo onder leiding van O-Sensei.
Na zijn studies besliste hij om zijn leven te wijden aan Aikido. Dit had als gevolg dat hij als uchi-deshi aanvaard werd in de Hombu dojo. O-Sensei was toen reeds overleden. Hij was daardoor de eerste uchi-deshi onder de nieuwe doshu Kisshomaru Ueshiba.
Op 22-jarige leeftijd behaalde hij zijn 3e dan en was hij assistent-leraar in meerdere dojo’s.
Op 24-jarige leeftijd (4e dan) gaf hij les in 11 dojo’s en reisde hij regelmatig als otomo (persoonlijk assistent) voor Kisshomaru Ueshiba.
In 1974 vestigde hij zich in Chicago om aikido in de USA te verspreiden. Hij was toen 27 jaar en 5e dan. Elk weekend reisde hij rond om les te geven.
In 1984 richtte hij als 6e dan de Aikido Association of America op (AAA).
Naar aanleiding van de vraag tot kwalitieve aikido opleidingen van vele andere landen richtte hij de AAI (Aikido Association International) op. Dit is een zusterorganisatie van de AAA. Momenteel bestaat de AAI in meerdere landen waaronder ook in Japan.
Fumio Toyoda Shihan stond bekend om zijn krachtig en dynamisch aikido. Hij was benaderbaar door leerlingen op alle niveaus. Daarbovenop bereid om zijn lesgeefmethode en zijn meer dan 40 jaar Aikido ervaring te delen. Zijn persoonlijk doel en de visie van de AAA was en is het bevorderen van Aikido.
Spijtig genoeg kwam F. Toyoda Sensei in 2001 op 54-jarige leeftijd te overlijden.

Yasuo Kobayashi Shihan 

Yasuo Kobayashi Shihan, geboren op 20 september 1936 te Kudan, Tokyo.
In 1954 werd hij uchi-deshi in de hombu dojo te Tokyo. Hij beoefende toen ook judo.
Hij was een leerling van O-Sensei, diens zoon Kisshomaru Ueshiba en hoofd-instructeur K. Tohei.
Na zijn studies werd Kobayashi instructeur in de Hombu dojo.
De Japan Martial Arts Association reikte hem in 1985 een medaille uit voor uitmuntendheid in het ontwikkelen van vechtsporten.
In 2005 ontving hij een medaille voor de buitengewone bijdragen aan de ontwikkeling van aikido.

Stephen Toyoda Sensei 

Na het overlijden van zijn vader Fumio Toyoda heeft zijn zoon, Stephen (Tatsuo) Toyoda, het werk van zijn vader verdergezet.

Stephen Toyoda Sensei is nu het hoofd van AAA en AAI. Hij is een professioneel instructeur die zowel in de hoofd-dojo te Chicago (Tenshinkan), als wereldwijd verschillende stage’s verzorgt.
Ongeacht zijn jonge leeftijd heeft hij een hele hoop ervaring opgedaan. Zo was hij reeds van kinds af aan leerling in de dojo van zijn vader. Na diens overlijden heeft hij een uchi-deshi programma gevolgd bij Yasuo Kobayashi Shihan.

Stephen Rehrauer Sensei 

Hij begon met Tomiki aikido. Na zijn verhuis naar Spanje studeerde hij verder bij N. Tamura Shihan waar hij in 1985 zijn 1e dan behaalde.
Bij zijn terugkeer naar Amerika vestigde hij zich in Chicago. Daar vervolgde hij zijn training bij Fumio Toyoda Shihan met wie hij een duurzame relatie van leerling en meester, leraar en vriend, die stand hield tot het overlijden van Toyoda Shihan.
Tijdens het bestuderen en lesgeven van aikido werd hij één van de oprichters van de eerste raad van bestuur van de Aikido Association International. Hij trad daar op als secretaris en penningmeester.
Hij vergezelde Toyoda Sensei bij vele workshops naar andere steden doorheen Amerika en Europa. Nadat hij zijn 4e dan behaalde duidde Toyoda Shihan hem aan als één van de oorspronkelijke leden van het eerst AAA Nationale leraren comité. Toen Rehrauer Sensei naar Rome verhuisde voor zijn werk duidde Toyoda Shihan hem aan als de Europese secretaris van de AAI.
In april 2000 nomineerde Toyoda Shihan hem voor een promotie naar 5e dan.
Op 1 januari 2010 kreeg hij van Doshu Moriteru zijn 6e dan toegekend.

Staf Kostermans Sensei 

Staf Rokudan  Shibucho van AAI Division Belgium, Gewezen lid van Technische commissie Vlaamse Aikido Vereniging en Dojo Cho van Aikido Sangen Zelem sinds 1995. 
Hij stapte in 1974 de budo binnen te Tienen, startte met Shotokan karate, Jiujitsu, judo en goshindo. Vanaf 1975 werden daar ook Aikido lessen gegeven.
In 1982 werd zijn passie voor het Aikido zo groot dat hij stopte met de andere Budosporten.
Hij behaalde in 1995 zijn 1ste dan Aikikai bij Sugano Shihan.
Zijn 2de, 3de en 4de dan Aikikai legde hij af onder John Stevens Shihan (ushi-deshi van Shirate Shihan). 
Meer dan 20 jaar trainde hij klassiek Aikido en werkte mee aan het systeem samen met wijlen Domien Moons sensei, maar evenzeer ging hij naar de meeste Shihan stages, zowel in binnen- als buitenland, en dat doet hij nog steeds.
In 2009 startten we met Aikido Association International Belgium Division samen Chris Verhaeren

In 2013 werd Staf bevorderd tot Godan Aikikai So Hombu door Soshihan Yosio KobayashiHet motto van Staf: Aikido is een weg voor het leven, zonder eindstreep

in 2018 werd Staf bevorderd tot Rokudan Aikikai So Hombu.

 

Chris Verhaeren Sensei 

Regional Director AAI Division Belgium Verhaeren Chris
Chris is begonnen met Aikido op zijn 19 jaar in Duffel onder sensei Hiel Prosper . Later heeft hij ook geruime tijd les gevolgd bij Jacques Horny, 6e dan en Michel Vandenberghe 7 de dan Shihan. Hij behaalde zijn 1e dan in 1996.
Chris heeft zijn hele aikido carriere les gevolgd bij verschillende grootmeesters in het Aikido, zowel in binnen- als buitenland. Dit zijn ondermeer Sugano Shihan, Tamura Shihan, Yokota Shihan, Endo Shihan en nog verschillende andere meesters.
Chris is dojo cho (hoofdleraar) van Aikido Ki Jin Beveren sinds 2000. Daarvoor heeft hij ook nog verscheidene jaren les gegeven in Nichi Getsu te Lier.

in 2021 werd Chris bevorderd tot Rokudan Aikikai So Hombu.

Close Menu